W malakserze wymieszać 100 gram mąki, mleko i drożdże i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu). Dodać pozostałe 100 g mąki (w razie potrzeby dodać 1 lub 2 łyżki wody) i mieszać ciasto aż będzie gładkie. Ponownie pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu.
Dodać kolejne 150 gram mąki, 60 gram cukru i 80 gram masła i dobrze wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 2 godziny.
Następnie dodać 150 gram mąki i 170 gram masła i wymieszać na wolnych obrotach około 30 min. W dalszej kolejności dodać sól, 60 gram cukru, wanilię, skórki z: cytryny i pomarańczy, miód. Na końcu dodawać żółtka – jedno po drugim. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie można dodać 2 łyżki mąki.
Na końcu dodać kandyzowane skórki owoców i marcepan. Powstałe ciasto pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Z gotowego ciasta ułożyć kształt gołębia i pozostawić na 6 godzin do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Z migdałów, cukru pudru i ekstraktu waniliowego przygotować glazurę. Białka jajka dodawać stopniowo, żeby masa nie rozbiła się zbyt płynna. Przed pieczeniem posypać cukrem i całymi migdałami.
Piec 10 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C, a ciasto przykryć papierem do pieczenia i piec przez kolejne 40 minut.
- Czas przygotowania 5 godz.
- Czas oczekiwania 12 godz.
- Trudność
- Porcja dla
swieże drożdże | 25 gram |
mąka do pieczenia | 200 gram |
mąka bogata w gluten (ewentualnie zwykła mąka) | 300 gram |
mleko | 100 ml |
cukier | 50 gram |
masło, w temperaturze pokojowej | 250 gram |
sól | 1 szczypta |
ekstrakt z wanilii | 1/2 łyżeczki |
skórka z 1 cytryny | |
skórka z 1 pomarańczy |
miód | 1 łyżka |
żółtka | 3 |
kandyzowana skórka z cytryny | 100 gram |
kandyzowana skórka pomarańczowa | 100 gram |
marcepan (pocięty na drobne kawałki) | 100 gram |
zmielone migdały | 100 gram |
cukier puder | 2 łyżki |
ekstrakt waniliowy | |
białka jajek | 2 |
migdały | 50 gram |
W malakserze wymieszać 100 gram mąki, mleko i drożdże i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu). Dodać pozostałe 100 g mąki (w razie potrzeby dodać 1 lub 2 łyżki wody) i mieszać ciasto aż będzie gładkie. Ponownie pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu.
Dodać kolejne 150 gram mąki, 60 gram cukru i 80 gram masła i dobrze wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 2 godziny.
Następnie dodać 150 gram mąki i 170 gram masła i wymieszać na wolnych obrotach około 30 min. W dalszej kolejności dodać sól, 60 gram cukru, wanilię, skórki z: cytryny i pomarańczy, miód. Na końcu dodawać żółtka – jedno po drugim. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie można dodać 2 łyżki mąki.
Na końcu dodać kandyzowane skórki owoców i marcepan. Powstałe ciasto pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Z gotowego ciasta ułożyć kształt gołębia i pozostawić na 6 godzin do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Z migdałów, cukru pudru i ekstraktu waniliowego przygotować glazurę. Białka jajka dodawać stopniowo, żeby masa nie rozbiła się zbyt płynna. Przed pieczeniem posypać cukrem i całymi migdałami.
Piec 10 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C, a ciasto przykryć papierem do pieczenia i piec przez kolejne 40 minut.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...