Wielkanocna baba light

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto drożdżowe (przepis "drożdżowe light" 1 porcja
skórka pomarańczowa 50g
migdały całe, obrane 50g
rodzynki 100g
rodzynki do dekoracji 10g
płatki migdałowe 10g
lukier domowy 1 porcja
ciasto drożdżowe (przepis 1 porcja
Lekkostrawne wielkanocne ciasto, które przygotujesz bez trudu. Zobacz filmik instruktażowy i piecz, piecz, piecz!

Sprawdź przepis na ciasto drożdżowe light.

Do ciasta drożdżowego dodać skórkę pomarańczową, całe migdały, rodzynki i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto nabić w formę i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie zajmować ok. 80% foremki, wstawić do pieca na 40 minut i piec w temperaturze 180°C. Po wypieczeniu i ostygnięciu babę oblać lukrem, posypać płatkami migdałowymi i rodzynkami.

Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler!

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.