Wielkanocna baba light
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto drożdżowe (przepis "drożdżowe light" | 1 porcja |
skórka pomarańczowa | 50g |
migdały całe, obrane | 50g |
rodzynki | 100g |
rodzynki do dekoracji | 10g |
płatki migdałowe | 10g |
lukier domowy | 1 porcja |
ciasto drożdżowe (przepis | 1 porcja |
Lekkostrawne wielkanocne ciasto, które przygotujesz bez trudu. Zobacz filmik instruktażowy i piecz, piecz, piecz!
Sprawdź przepis na ciasto drożdżowe light.
Do ciasta drożdżowego dodać skórkę pomarańczową, całe migdały, rodzynki i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto nabić w formę i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie zajmować ok. 80% foremki, wstawić do pieca na 40 minut i piec w temperaturze 180°C. Po wypieczeniu i ostygnięciu babę oblać lukrem, posypać płatkami migdałowymi i rodzynkami.
Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler! |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.