Węgierskie naleśniki palaczinki (Gundel palascinta)
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 2 |
mąka | 1 szklanka |
mleko | 1 szklanka |
cukier waniliowy | 2 łyżki |
skórka starta z 1 cytryny | |
gazowana woda mineralna | 160 ml |
Szczypta soli | |
olej słonecznikowy (do smażenia) | |
drobno posiekane orzechy włoskie | 200 gram |
rodzynki | 75 gram |
kandyzowana skórka z pomarańczy | 50 gram |
śmietana kremówka | 100 ml |
cynamon | 1/4 łyżeczki |
rum | 1 łyżka |
gorzka czekolada (70 % kakao) | 150 gram |
żółtka | 2 |
masło | 20 gram |
Ciasto na naleśniki:
Szklankę mleka, 2 jaja, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i sól wymieszać w misce. Dodać szklankę mąki i dokładnie wymieszać, żeby pozbyć się grudek. Na koniec dodać wodę gazowaną. Na pół godziny odstawić ciasto, żeby odpoczęło. Naleśniki smażyć na rozgrzanym maśle.
Nadzienie:
W garnku podgrzać kremówkę z rumem dodać zmielone orzechy, skórkę z pomarańczy, rodzynki, rum, cynamon i cukier puder. Gotować przez trzy minuty. Kiedy masa jest już gotowa możemy ją napełnić naleśniki.
Sos czekoladowy:
Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem i kremówką. Ucierając masę jajeczną, dolać do niej ciepłą czekoladę. Gotowe naleśniki polać sosem czekoladowym, skropić rumem, podpalić i podawać płonące.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.