Węgierskie knedle z białego sera (Túrógombóc)
- Czas 40 min.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
tłusty twaróg | 500 gram |
kasza manna | 120 gram |
duże jajka (lub 4 średnie) | 3 |
Szczypta soli | |
bułka tarta | 100-120 gram |
masło klarowane | 20 gram |
olej | 1 łyżka |
śmietana | |
cukier puder z prawdziwą wanilią |
Knedle znane są w różnych częściach Europy. W zależności od kraju ich smak i wygląd jest różny. Na Węgrzech najpopularniejsze są te z dodatkiem białego sera i kaszy manny. Często wypełnia się je owocami. U nas wersja podstawowa.
Białka oddzielić od żółtek. Białka przełożyć do oddzielnej miski przykryć i schować do lodówki. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać do niego kaszę manną, żółtka i szczyptę soli. Masę serową schować do lodówki na dwie godziny. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Białka ubić na sztywną pianę i zmieszać z masą serową. Z masy uformować kulki i wrzucać je na wrzątek. Gotować około 4 minut od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Na patelni rozgrzać masło klarowane i olej. Każdego knedla obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni na złoty kolor. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem lub z sosem owocowym.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.