Węgierskie knedle z białego sera (Túrógombóc)

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
tłusty twaróg 500 gram
kasza manna 120 gram
duże jajka (lub 4 średnie) 3
Szczypta soli
bułka tarta 100-120 gram
masło klarowane 20 gram
olej 1 łyżka
śmietana
cukier puder z prawdziwą wanilią
Knedle znane są w różnych częściach Europy. W zależności od kraju ich smak i wygląd jest różny. Na Węgrzech najpopularniejsze są te z dodatkiem białego sera i kaszy manny. Często wypełnia się je owocami. U nas wersja podstawowa.

Białka oddzielić od żółtek. Białka przełożyć do oddzielnej miski przykryć i schować do lodówki.  Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać do niego kaszę manną, żółtka i szczyptę soli. Masę serową schować do lodówki na dwie godziny. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Białka ubić na sztywną pianę i zmieszać z masą serową.  Z masy uformować kulki i wrzucać je na wrzątek. Gotować  około 4 minut od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Na patelni rozgrzać masło klarowane i olej. Każdego knedla obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni na złoty kolor. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem lub z sosem owocowym.   

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.