- Czas przygotowania 40 min.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
tłusty twaróg | 500 gram |
kasza manna | 120 gram |
duże jajka (lub 4 średnie) | 3 |
Szczypta soli | |
bułka tarta | 100-120 gram |
masło klarowane | 20 gram |
olej | 1 łyżka |
śmietana | |
cukier puder z prawdziwą wanilią | |
Białka oddzielić od żółtek. Białka przełożyć do oddzielnej miski przykryć i schować do lodówki. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać do niego kaszę manną, żółtka i szczyptę soli. Masę serową schować do lodówki na dwie godziny. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Białka ubić na sztywną pianę i zmieszać z masą serową. Z masy uformować kulki i wrzucać je na wrzątek. Gotować około 4 minut od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Na patelni rozgrzać masło klarowane i olej. Każdego knedla obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni na złoty kolor. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem lub z sosem owocowym.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...