Węgierski pikantny smalec
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
słonina bez skóry | 500 gram |
cebula | 2 |
papryka ostra w proszku | 1 łyżka |
papryka słodka w proszku | 1 łyżka |
papryczka chilli | 2-3 sztuki |
ząbek czosnku | 3 |
sól | |
smalec do smażenia | |
cukier | 1 łyżeczka |
Pikantny smalczyk to kwintesencja kuchni węgierskiej. Nie tylko ze względu na sam smalec, który jest podstawowym tłuszczem używanym do smażenia. Wszystkie zawarte w przepisie produkty – cebula, papryka, czy czosnek - są bazą dla większości dań pochodzących z tego kraju. Połączenie tych prostych składników daje niesamowity, typowo węgierski smak i aromat.
Cebulę i czosnek obrać. Papryczki chilli i czerwoną paprykę oczyścić z nasion. Wszystkie warzywa drobno posiekać. Słoninę pokroić na małe kawałki. Na głębokiej patelni z grubym dnem (lub w garnku) rozgrzać smalec. Podsmażyć na nim cebulę, czosnek i paprykę, a potem dodać przyprawy w proszku (paprykę ostrą i słodką). Kiedy warzywa zmiękną dodać posiekaną słoninę, łyżeczkę cukru i sól do smaku. Całość, często mieszając, podgrzewać na małym ogniu przez około 15-20 min. Kiedy słonia rozpuści się masa jest gotowa. Przelać gotowy smalec do słoika lub ceramicznej miseczki i pozostawić do wystygnięcia. Przestudzony smalec schować do lodówki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.