- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
słonina bez skóry | 500 gram |
cebula | 2 |
papryka ostra w proszku | 1 łyżka |
papryka słodka w proszku | 1 łyżka |
papryczka chilli | 2-3 sztuki |
ząbek czosnku | 3 |
sól | |
smalec do smażenia | |
cukier | 1 łyżeczka |
Cebulę i czosnek obrać. Papryczki chilli i czerwoną paprykę oczyścić z nasion. Wszystkie warzywa drobno posiekać. Słoninę pokroić na małe kawałki. Na głębokiej patelni z grubym dnem (lub w garnku) rozgrzać smalec. Podsmażyć na nim cebulę, czosnek i paprykę, a potem dodać przyprawy w proszku (paprykę ostrą i słodką). Kiedy warzywa zmiękną dodać posiekaną słoninę, łyżeczkę cukru i sól do smaku. Całość, często mieszając, podgrzewać na małym ogniu przez około 15-20 min. Kiedy słonia rozpuści się masa jest gotowa. Przelać gotowy smalec do słoika lub ceramicznej miseczki i pozostawić do wystygnięcia. Przestudzony smalec schować do lodówki.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...