Węgierska zupa rybna
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
karp | 1,5 kg |
cebula | 2 duże |
pomidory mięsiste lub z puszki | 2 duże |
czerwona papryka | 1 |
żółta papryka | 1 |
seler naciowy | 1 gałązka |
ostra papryka w proszku | 1 łyżeczka |
słodka papryka wędzona | 1 łyżeczka |
liść laurowy | 4 |
smalec | 2 łyżki |
masło | 1 łyżka |
cukier | 2 łyżeczki |
sól | do smaku |
Rybę umyć, oczyścić, sprawić. Pokroić na dzwonka. Cztery najładniejsze dzwonka odłożyć na talerz, posypać cukrem i solą, odstawić w chłodne miejsce. Resztę ryby zalać 2 litrami wody, dodać jedną obraną i pokrojoną cebulę i liście laurowe, gotować przykryte na małym ogniu około godziny. Gotowy bulion przecedzić przez sito. Cebulę obrać i posiekać. Seler umyć i pokroić. Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Na patelni rozgrzać smalec, dodać posiekaną cebulę i papryki, seler, pokrojone pomidory. Dusić do miękkości, a następnie zmiksować. Puree z warzyw połączyć z bulionem rybnym, doprawić do smaku wędzoną i ostrą papryką i solą. Do zupy włożyć pocukrzone i posolone dzwonka ryb i masło, gotować na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut. Rozłożyć ugotowaną rybę na talerze i zalać zupą.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.