Wędzone pstrągi
- Czas 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
Pstrąg świeży | 2 |
woda | 1,5 l |
sól | 3 łyżki |
cukier | 1,5 łyżeczki |
liście laurowe | 4 |
pieprz | 1 łyżeczka |
Czy tradycyjnie wędzone ryby będą dostępne w powszechnej sprzedaży? Nie wiadomo, ale gdyby w Unii Europejskiej okazały się towarem nielegalnym, zawsze możemy uwędzić rybę w domowej małej, poręcznej wędzarni.
Przygotować zalewę z wody i przypraw. Ryby umyć, włożyć do zalewy na 8 godzin. Następnie opłukać i suszyć ok 1,5 godz. (najlepiej wykorzystać do tego celu suszarkę do grzybów i owoców). Wysuszone ryby wędzić w dymie drzew liściastych około godziny. My wędziliśmy pstrągi w wędzarni BIOWIN 50 min. Wykorzystaliśmy gotowe zrębki wędzarnicze z jabłoni. Jeśli pstrągi będą większe czas peklowania i wędzenia można wydłużyć.
O zadymie w sprawie wędzarni czytaj tutaj - Kliknij
Czas Peklowania - 8 godzin
Czas Wędzenia 1 godz
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.