Wątróbka z cebulką
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
wątróbki drobiowe lub watróbka cielęca | 600 g |
mąka pszenna | ok. 1 szklanka |
mleko 2% | ok. pół litra |
cebule | 2 |
olej rzepakowy | 4łyżki |
klarowane masło | 3 łyżki |
sól i pieprz do smaku |
Wątróbki dokładnie oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, zalać mlekiem i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki (może być na noc). Osączyć wątróbki z mleka, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w piórka lub krążki cebule. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem. Wątróbkę cielęcą pokroić w paski. Kawałki wątróbki dokładnie obtaczać w mące i kłaść na gorący tłuszcz. Po 2 minutach dodać cebulkę i odwrócić kawałki wątróbki. Zmniejszyć nieco ogień i dosmażyć wątróbkę z drugiej strony 2-3 minuty. Oprószyć pieprzem i posolić tuż przed podaniem. Solenie wątróbki przed smażeniem spowoduje, że będzie twarda. Dobrze jest zanim zdejmiemy wątróbkę z patelni rozkroić jeden kawałek i sprawdzić czy w środku jest gotowa (czas smażenie zależy od wielkości kawałków). Zbyt długo smażona wątróbka będzie twarda. W ten sam sposób można przyrządzić wątróbkę wieprzową, jednak cielęca i drobiowa jest smaczniejsza.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.