Wątróbka z cebulką

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
wątróbki drobiowe lub watróbka cielęca 600 g
mąka pszenna ok. 1 szklanka
mleko 2% ok. pół litra
cebule 2
olej rzepakowy 4łyżki
klarowane masło 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
Warto nauczyć się przygotowywać to tradycyjne danie kuchni polskiej.

Wątróbki dokładnie oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, zalać mlekiem i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki (może być na noc). Osączyć wątróbki z mleka, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w piórka lub krążki cebule. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem. Wątróbkę cielęcą pokroić w paski. Kawałki wątróbki dokładnie obtaczać w mące i kłaść na gorący tłuszcz. Po 2 minutach dodać cebulkę i odwrócić kawałki wątróbki. Zmniejszyć nieco ogień i dosmażyć wątróbkę z drugiej strony 2-3 minuty. Oprószyć pieprzem i posolić tuż przed podaniem. Solenie wątróbki przed smażeniem spowoduje, że będzie twarda. Dobrze jest zanim zdejmiemy wątróbkę z patelni rozkroić jeden kawałek i sprawdzić czy w środku jest gotowa (czas smażenie zależy od wielkości kawałków). Zbyt długo smażona wątróbka będzie twarda. W ten sam sposób można przyrządzić wątróbkę wieprzową, jednak cielęca i drobiowa jest smaczniejsza.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.