- Czas przygotowania 15 min.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
wątróbki drobiowe lub watróbka cielęca | 600 g |
mąka pszenna | ok. 1 szklanka |
mleko 2% | ok. pół litra |
cebule | 2 |
olej rzepakowy | 4łyżki |
klarowane masło | 3 łyżki |
sól i pieprz do smaku | |
Wątróbki dokładnie oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, zalać mlekiem i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki (może być na noc). Osączyć wątróbki z mleka, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w piórka lub krążki cebule. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem. Wątróbkę cielęcą pokroić w paski. Kawałki wątróbki dokładnie obtaczać w mące i kłaść na gorący tłuszcz. Po 2 minutach dodać cebulkę i odwrócić kawałki wątróbki. Zmniejszyć nieco ogień i dosmażyć wątróbkę z drugiej strony 2-3 minuty. Oprószyć pieprzem i posolić tuż przed podaniem. Solenie wątróbki przed smażeniem spowoduje, że będzie twarda. Dobrze jest zanim zdejmiemy wątróbkę z patelni rozkroić jeden kawałek i sprawdzić czy w środku jest gotowa (czas smażenie zależy od wielkości kawałków). Zbyt długo smażona wątróbka będzie twarda. W ten sam sposób można przyrządzić wątróbkę wieprzową, jednak cielęca i drobiowa jest smaczniejsza.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...