Wątróbka cielęca z cebulką i chipsami z szałwii
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
wątróbka cielęca | 800g |
mleko | 500ml |
cebula cukrowa | 4 |
orzechy włoskie mielone | 100g |
pieprz kolorowy świeżo mielony | 1 łyżeczka |
masło | 80g |
szałwia | 1 pęczek |
oliwa do smażenia | 4 łyżki |
sól morska | do smaku |
Wątróbkę opłukać, osuszyć, zdjąć błonę, usunąć żyły, pokroić na plastry o grubości 1,5 cm. W miseczce zalać plastry mlekiem. Odstawić na pół godziny. W tym czasie oberwać listki szałwii i usmażyć je na rozgrzanej oliwie na chrupiące chipsy. Wyjąć z tłuszczu. Tłuszcz zachować. Obrać cebulę i pokroić w plasterki. Usmażyć cebulę na łyżce masła. Zdjąć cebulę z patelni. Wymieszać zmielone orzechy z pieprzem. Osuszyć plastry wątróbki z mleka. Panierować wątróbkę w orzechach. Do reszty tłuszczu w którym smażyła się cebula dodać pozostałe masło, rozgrzać je. Smażyć wątróbkę z obu stron. Pod koniec smażenia dodać cebulę i podgrzać ją. Wątróbka powinna być z zewnątrz zrumieniona a wewnątrz różowa. Przed podaniem oprószyć potrawę solą. Podawać wątróbkę z cebulką i chipsami z szałwii, skropioną oliwą, w której smażyły się chipsy. Dobrym dodatkiem będą ziemniaki puree.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.