- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
wątróbka cielęca | 800g |
mleko | 500ml |
cebula cukrowa | 4 |
orzechy włoskie mielone | 100g |
pieprz kolorowy świeżo mielony | 1 łyżeczka |
masło | 80g |
szałwia | 1 pęczek |
oliwa do smażenia | 4 łyżki |
sól morska | do smaku |
Wątróbkę opłukać, osuszyć, zdjąć błonę, usunąć żyły, pokroić na plastry o grubości 1,5 cm. W miseczce zalać plastry mlekiem. Odstawić na pół godziny. W tym czasie oberwać listki szałwii i usmażyć je na rozgrzanej oliwie na chrupiące chipsy. Wyjąć z tłuszczu. Tłuszcz zachować. Obrać cebulę i pokroić w plasterki. Usmażyć cebulę na łyżce masła. Zdjąć cebulę z patelni. Wymieszać zmielone orzechy z pieprzem. Osuszyć plastry wątróbki z mleka. Panierować wątróbkę w orzechach. Do reszty tłuszczu w którym smażyła się cebula dodać pozostałe masło, rozgrzać je. Smażyć wątróbkę z obu stron. Pod koniec smażenia dodać cebulę i podgrzać ją. Wątróbka powinna być z zewnątrz zrumieniona a wewnątrz różowa. Przed podaniem oprószyć potrawę solą. Podawać wątróbkę z cebulką i chipsami z szałwii, skropioną oliwą, w której smażyły się chipsy. Dobrym dodatkiem będą ziemniaki puree.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...