Warzywa po Meksykańsku

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
papryka 3
bakłażan 1
Cebula czerwona 2
czosnek 4 ząbki
marchew 2
oliwa 5 łyżek
ostra papryczka zielona 1
fasolka szparagowa może być mrożona 450g
fasola czerwona w puszce 1 puszka
pomidory krojone w puszce 1 puszka
kmin rzymski ½ łyżeczki
słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
sól, cukier, ostra papryka do smaku
Tortilla chips 1 paczka
serek homogenizowany 150 g
Warzywa które smakują jak ostre chili co carne, ale oczywiście są jego wegetariańską wersją.

Papryki, bakłażana, cebule, czosnek, marchew  oczyścić i pokroić. Wsypać do rondla, podlać oliwą, posolić  i dusić pod przykryciem 20 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać fasolkę i odsączoną fasolę z puszki oraz pomidory. Przyprawić utłuczonym w moździerzu kminem i pieprzem cayeńskim. Dusić kolejne 20 minut. Doprawić solą, cukrem i ostrą papryką. Potrawa powinna być bardzo ostra. Podawać gorące z solidną łyżką serka homogenizowanego i tortillami.   

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.