Warzywa po Meksykańsku
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
papryka | 3 |
bakłażan | 1 |
Cebula czerwona | 2 |
czosnek | 4 ząbki |
marchew | 2 |
oliwa | 5 łyżek |
ostra papryczka zielona | 1 |
fasolka szparagowa może być mrożona | 450g |
fasola czerwona w puszce | 1 puszka |
pomidory krojone w puszce | 1 puszka |
kmin rzymski | ½ łyżeczki |
słodka papryka w proszku | 1 łyżeczka |
sól, cukier, ostra papryka do smaku | |
Tortilla chips | 1 paczka |
serek homogenizowany | 150 g |
Warzywa które smakują jak ostre chili co carne, ale oczywiście są jego wegetariańską wersją.
Papryki, bakłażana, cebule, czosnek, marchew oczyścić i pokroić. Wsypać do rondla, podlać oliwą, posolić i dusić pod przykryciem 20 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać fasolkę i odsączoną fasolę z puszki oraz pomidory. Przyprawić utłuczonym w moździerzu kminem i pieprzem cayeńskim. Dusić kolejne 20 minut. Doprawić solą, cukrem i ostrą papryką. Potrawa powinna być bardzo ostra. Podawać gorące z solidną łyżką serka homogenizowanego i tortillami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.