Warzywa na maśle
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
młody seler naciowy | 1/2 |
kalarepy | 2 |
zielony groszek świeży | 2 szklanki |
ziemniaki młode | 500 g |
masło klarowane | 150 g |
bardzo świeże masło | 2 łyżki |
sól morska gruba | |
cukier | |
liście szpinaku | spora garść |
Warzywa do tego dania muszą być młode i aromatyczne.
Warzywa oczyścić, opłukać, osuszyć pokroić. Zagotować wodę dodając pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Wsypać groszek gotować 5 minut, wyłączyć, nie odcedzać. Klarowane masło rozgrzać na patelni o grubym dnie. Włożyć seler, potem ziemniaki na końcu kalarepę. Smażyć na średnim ogniu do miękkości, ciągle mieszając. Gdy warzywa będą miękkie dodać szpinak, a po chwili odcedzony groszek. Dołożyć 2 łyżki zwykłego masła. Podawać z dodatkiem gruboziarnistej soli. Można też posypać parmezanem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.