Warzywa na maśle

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
młody seler naciowy 1/2
kalarepy 2
zielony groszek świeży 2 szklanki
ziemniaki młode 500 g
masło klarowane 150 g
bardzo świeże masło 2 łyżki
sól morska gruba
cukier
liście szpinaku spora garść
Warzywa do tego dania muszą być młode i aromatyczne.

Warzywa oczyścić, opłukać, osuszyć pokroić. Zagotować wodę dodając pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Wsypać groszek gotować 5 minut, wyłączyć, nie odcedzać. Klarowane masło rozgrzać na patelni o grubym dnie. Włożyć seler, potem ziemniaki na końcu kalarepę. Smażyć na średnim ogniu do miękkości, ciągle mieszając. Gdy warzywa będą miękkie dodać szpinak, a po chwili odcedzony groszek. Dołożyć 2 łyżki zwykłego masła. Podawać z dodatkiem gruboziarnistej soli. Można też posypać parmezanem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.