Pokroić kiełbasę na plasterki. Pokroić cebulę w kosteczkę. Pieczarki oczyścić i większe przekroić. Ugotować makaron w wodzie z solą i 1 łyżka oliwy. W rondlu o grubym dnie rozgrzać pozostałą oliwę. Dodać cebulę, zeszklić ją. Dodać pieczarki, podsmażyć, dodać kiełbasę, podsmażyć. Żółtka wymieszać z kremówką i parmezanem. Odcedzić makaron i dodać do garnka z grzybami i kiełbasą. Wlać żółtka z kremówką. Mieszać dokładnie ale delikatnie wciąż podgrzewając. Uważać aby sos za bardzo się nie ściął, bo makaron będzie suchy.
Wariacja a la carbonara
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron wstążki lub spaghetti | 500 g |
oliwa | 4 łyżki |
kiełbasa | 200 g |
malutkie pieczarki | 200 g |
cebula | 1 |
żółtka | 4 |
śmietanka kremówka | 300 ml |
parmezan | 4 łyżki |
sól i pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.