Zagotować masło z wodą. Wsypać mąkę energicznie mieszając. Gdy ciasto odchodzi od ścianek ostudzić. Zmiksować z jajkami. Rozgrzać piekarnik do 190⁰C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać porcje o średnicy 3 cm na blachę. Piec 15 minut. Mascarpone wymieszać z miąższem wanilii. Kremówkę ubić z cukrem pudrem połączyć z serkiem. Odstawić do schłodzenia w lodówce. Przestudzone ptysie naciąć w połowie. Łyżeczką nałożyć porcję kremu i lekko ścisnąć. Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem.
Waniliowe ptysie
- Czas 55 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 1 szklanka |
śmietana kremówka 36% | 1 szklanka |
zimna woda | 250 ml |
ser mascarpone | 250 g |
jajko | 3 (duże) |
masło | 0,5 kostki |
wanilia | 1 laska |
cukier puder | 6 łyżek |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.