Wampirowy tort urodzinowy

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka M sztuk M
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 05 szklanki
starte orzechy włoskie 05 szklanki
cukier 1 szklanka
sok z cytryny 15 łyżki
budyń waniliowy na 05 l 2 szt
mleko 05 litra
cukier do kremu 05 szklanki
margaryna do kremu 200g
żółtka 2 szt
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
dżem porzeczkowy 05 słoika

Ubić pianę, powoli dosypywać cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia sok z cytryny i wymieszać. Do ciasta dodać orzyechy i mąki i to dać do białek i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać mąki. Ciasto wlać do formy w kształcie spódnicy - u mnie metalowa miska wysmarowana masłem i wysypana wiórkami kokosowymi. Piec 150st. C  ok 1godz - w zależności od formy

Gotujemy mleko. W miseczce mieszamy budynie z odrobiną odlanego mleka, cukrem, zółtkami. Masę budyniową wlewamy do mleka i gotujemy gęsty budyń. Zimny budyń miksujemy z masłem.

Krem dzielimy na koplorystyczne części

Biszkopt dzielimy na 3 części każdą smarujemy kremem z dodaną esencją kawową i smarujemy drzemem porzeczkowym. Wykrajamy dziurkę na lalkę  i wkłądamy tam zafoliowaną do pasa lalkę.

Resztę kremów barwimy wg potrzeb barwnikami spożywczymi -naturalnymi lub kupnymi.

Dekorujemy sukienkę.

Smacznego!!!!

 

 

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.