Wafle gdańskie
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 3 szklanki |
jajka | 3 |
cukier | 1/2 szklanki |
kwaśna śmietana | 2 szklanki |
Rozpuszczone masło | 4 łyżki |
proszek do pieczenia | 2 łyżeczki |
sól |
Utrzeć na pianę jajka i cukier. Opcjonalnie, w celu osiągnięcia lepszej puszystości wafli, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać mąkę, sól i śmietanę. Żeliwną wafelnicę rozgrzać na ogniu a elektryczną włączyć. Nalewać ciasto w formę i piec do uzyskania złotego koloru. Wafle Gdańskie można podawać posypane cukrem albo konfiturą. Na Kaszubach najczęściej smaruje się je dżemem z truskawki kaszubskiej (w jęz. kaszubskim Kaszëbskô Malëna), która jest pomorskim produktem regionalnym z unijnym certyfikatem Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Urządu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego
Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.