Wafle gdańskie

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 3 szklanki
jajka 3
cukier 1/2 szklanki
kwaśna śmietana 2 szklanki
Rozpuszczone masło 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól
Upieczone wafle posypane cukrem pudrem, posmarowane miodem lub powidłami stanowiły na Kaszubach ulubiony dodatek do popołudniowej kawy.

Utrzeć na pianę jajka i cukier. Opcjonalnie, w celu osiągnięcia lepszej puszystości wafli, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać mąkę, sól i śmietanę. Żeliwną wafelnicę rozgrzać na ogniu a elektryczną włączyć. Nalewać ciasto w formę i piec do uzyskania złotego koloru. Wafle Gdańskie można podawać posypane cukrem albo konfiturą. Na Kaszubach najczęściej smaruje się je dżemem z truskawki kaszubskiej (w jęz. kaszubskim Kaszëbskô Malëna), która jest pomorskim produktem regionalnym z unijnym certyfikatem Chronione Oznaczenie Geograficzne.

 

 

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości  Urządu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego

 

 


Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.