- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 3 szklanki |
jajka | 3 |
cukier | 1/2 szklanki |
kwaśna śmietana | 2 szklanki |
Rozpuszczone masło | 4 łyżki |
proszek do pieczenia | 2 łyżeczki |
sól | |
Utrzeć na pianę jajka i cukier. Opcjonalnie, w celu osiągnięcia lepszej puszystości wafli, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać mąkę, sól i śmietanę. Żeliwną wafelnicę rozgrzać na ogniu a elektryczną włączyć. Nalewać ciasto w formę i piec do uzyskania złotego koloru. Wafle Gdańskie można podawać posypane cukrem albo konfiturą. Na Kaszubach najczęściej smaruje się je dżemem z truskawki kaszubskiej (w jęz. kaszubskim Kaszëbskô Malëna), która jest pomorskim produktem regionalnym z unijnym certyfikatem Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Urządu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego
Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 10. Arbuz jak viagra
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...