W malinowym chruśniaku ( „tort urodzinowy”)

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
biszkopty podłużne ok 37 szt
kawa inka 2 łyżeczki
śmietana kremówka 3 op 200 ml
cukier puder 2 łyżki
śmietanfix 2 op
maliny 15 koszyczka

konkurs - „tort urodzinowy”

 

Lekki, delikatny torcik, błyskawiczny w przygotowaniu, a do tego ten smak! Polskie lato i wspomnienie z dzieciństwa. Prosto, a bogato!

 

1.Przygotowujemy filiżankę kawy inki. Maliny opłukujemy i zostawiamy do wysuszenia. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanfixem na sztywną pianę.
 
2. Układamy na talerzu obok siebie 5 biszkoptów. Polewamy dość obficie kawą inką. Na to kładziemy bitą śmietanę i maliny.
 
3. Kolejna warstwa tak samo - biszkopty (możne nasączyć z góry i z dołu inką), bita śmietana, maliny. Trzecia warstwa - biszkopty nasączone z inką.
 
4. Torcik dookoła smarujemy bitą śmietaną i otaczamy postawionymi na sztorc (suchymi) biszkoptami. Wtedy na samej górze kładziemy warstwę śmietany i posypujemy do krawędzi malinami. Na koniec koszyczek związujemy wstążeczką :)
 
-- 

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.