„VOG” - orzechowy przekładaniec

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 2 szklanki
jajko 4 szt
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda 1 łyżeczka
olej Rapso 1/3 szklanki
BM orzechy włoskie tarte 1 opakowanie
BM orzechy laskowe tarte 1 opakowanie
Kresto orzechy laskowe 1 opakowanie
Kresto orzechy włoskie 1 opakowanie
masło 20 dag
czekolada deserowa 3/4 tabliczki
sukier waniliowy 1 opakowanie

Oddzielamy białko od żółtka.

Białko ubijamy na sztywno z cukrem.

Dodajemy do mąki, oleju, proszku do pieczenia i sody.

Wszystko razem mieszamy.

Ciasto dzielimy na 3 porcje.

Żółtka łączymy z posiekanymi orzechami i cukrem waniliowym.

Masę dzielimy na 2 porcje.

Brytwannę smarujemy masłem i wykładamy papierem.

Wylewamy na zmianę.

Ciasto - masa - ciasto - masa - ciasto.

Wkładamy na 40 min. do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Rozpuszczamy czekoladę z masłem i wylewamy na ciasto robiąc polewę.

Dekorujemy całymi i startymi orzechami.

 

S M A C Z N E G O :)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.