Vichyssoise – chłodnik z pora
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pory, tylko białe części | 500 g |
masło | 100 g |
bulion drobiowy | 1 l |
ziemniaki | 4 |
śmietanka kremówka 36% | |
sól i biały pieprz |
Genialnego smaku chłodnika z pora po pierwszy raz zaznałam w Madrycie. Robił furorę na każdym przyjęciu, wprawiając moich przyjaciół w nieskończone zaskoczenie. Pochodzi z Francji i nazywa się Vichyssoise.
Bulion z kury dokładnie odtłuścić. Pory pokroić w cienkie talarki. Rozgrzać w rondlu masło i udusić pory. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Uduszone pory wyjąć łyżką cedzakową do innego naczynia. Do masła włożyć ziemniaki, poddusić, podlać bulionem. Ugotować do miękkości. Odłożyć trochę porów do dekoracji. Resztę dodać do ziemniaków. Wlać śmietankę. Wszystko zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.