Uszy, a właściwie Kieszenie Hamana

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
jajka 2
cukier 2/3 szklanki
olej z pierwszego tłoczenia pół szklanki
skórka z jednej pomarańczy
mąka gryczana 2 i 1/4 szklanki plu
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczki
sok z jednej pomarańczy
Nadzienie:
dżem truskawkowy 1 słoik
masło orzechowe 5 łyżek
truskawki 100g
Obowiązkowe ciasteczko pieczone przez Żydów na całym świecie z okazji przypadającego właśnie święta Purim.

Przygotować nadzienie: wymieszać drzem z masłem orzechowym i pokrojonymi truskawkami. Przygotować ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wymieszać jajka, cukier, olej, skórkę pomarańczową i sok. Dodać: mąkę, sól, proszek do pieczenia. Bardzo szybko zagnieść ciasto, rozwałkować, wyciąć kółka (resztki ciasta zagnieść ponownie, lekko zwilżyć i wstawić do lodówki, zanim zostanie też rozwałkowane). Wyciąć kółka. Na środku każdego kółka kłaść łyżeczkę nadzienia, sklejać zgrabne hamantaszki. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor ok. 20 minut.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.