Uszy, a właściwie Kieszenie Hamana
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
jajka | 2 |
cukier | 2/3 szklanki |
olej z pierwszego tłoczenia | pół szklanki |
skórka z jednej pomarańczy | |
mąka gryczana | 2 i 1/4 szklanki plu |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
sól | 1/4 łyżeczki |
sok z jednej pomarańczy | |
Nadzienie: | |
dżem truskawkowy | 1 słoik |
masło orzechowe | 5 łyżek |
truskawki | 100g |
Obowiązkowe ciasteczko pieczone przez Żydów na całym świecie z okazji przypadającego właśnie święta Purim.
Przygotować nadzienie: wymieszać drzem z masłem orzechowym i pokrojonymi truskawkami. Przygotować ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wymieszać jajka, cukier, olej, skórkę pomarańczową i sok. Dodać: mąkę, sól, proszek do pieczenia. Bardzo szybko zagnieść ciasto, rozwałkować, wyciąć kółka (resztki ciasta zagnieść ponownie, lekko zwilżyć i wstawić do lodówki, zanim zostanie też rozwałkowane). Wyciąć kółka. Na środku każdego kółka kłaść łyżeczkę nadzienia, sklejać zgrabne hamantaszki. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor ok. 20 minut.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.