- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
jajka | 2 |
cukier | 2/3 szklanki |
olej z pierwszego tłoczenia | pół szklanki |
skórka z jednej pomarańczy | |
mąka gryczana | 2 i 1/4 szklanki plu |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
sól | 1/4 łyżeczki |
sok z jednej pomarańczy | |
Nadzienie: | |
dżem truskawkowy | 1 słoik |
masło orzechowe | 5 łyżek |
truskawki | 100g |
Przygotować nadzienie: wymieszać drzem z masłem orzechowym i pokrojonymi truskawkami. Przygotować ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wymieszać jajka, cukier, olej, skórkę pomarańczową i sok. Dodać: mąkę, sól, proszek do pieczenia. Bardzo szybko zagnieść ciasto, rozwałkować, wyciąć kółka (resztki ciasta zagnieść ponownie, lekko zwilżyć i wstawić do lodówki, zanim zostanie też rozwałkowane). Wyciąć kółka. Na środku każdego kółka kłaść łyżeczkę nadzienia, sklejać zgrabne hamantaszki. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor ok. 20 minut.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...