Przesiać mąkę przez sitko. Dodać żółtko, odrobinę soli i dolewając ciepłej wody zagnieść ciasto. Dodać roztopioną łyżkę masła i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne Zeszklić drobno posiekaną cebulę na maśle, dodać grzyby i natkę pietruszki. Podsmażyć i doprawić solą i pieprzem. Rozwałkować ciasto na cienki placek, wycinać kwadraciki, układać nadzienie i lepić uszka. Wrzucać do lekko osolonej wrzącej wody i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Przed podaniem do barszczu można lekko posypać szczypiorem.
Uszka wigilijne
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
ugotowane suszone grzyby(borowiki lub podgrzybki) | 350 g |
cebula | 1 |
posiekana natka pietruszki | 1 łyżka |
mąka | 1 szklanka |
jajko | 1 |
masło | 2 łyżki |
sól | |
pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.