Uszka wigilijne

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ugotowane suszone grzyby(borowiki lub podgrzybki) 350 g
cebula 1
posiekana natka pietruszki 1 łyżka
mąka 1 szklanka
jajko 1
masło 2 łyżki
sól
pieprz

Przesiać mąkę przez sitko. Dodać żółtko, odrobinę soli i dolewając ciepłej wody zagnieść ciasto. Dodać roztopioną łyżkę masła i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne Zeszklić drobno posiekaną cebulę na maśle, dodać grzyby i natkę pietruszki. Podsmażyć i doprawić solą i pieprzem. Rozwałkować ciasto na cienki placek, wycinać kwadraciki, układać nadzienie i lepić uszka. Wrzucać do lekko osolonej wrzącej wody i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Przed podaniem do barszczu można lekko posypać szczypiorem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.