Urodzinowy tort prosiaczkowy

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 3 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
biszkopt przekrojony na 3 części 1
krem czekoladowy 1
rurki waflowe 2 opakowania
woda wrząca 30 ml
żelatyna 2 łyżeczki
cukier puder 450g
glukoza 20g

Każdy kawałek biszkoptu nasączam wodą, smaruję kremem układając jeden na drugim. Ten najwyższy biszkopt smaruje obficie kremem.

Czas na lukier. Żelatynę rozpuszczam we wrzątku, dodaje glukozę. Mieszam. Następnie na blat wysypuję cukier puder i wlewam żelatynę. Mieszam a potem wyrabiam aż będzie gładką kulą. Warto dodać różowy barwnik (ja nie miałam). Formuje prosiaki.

Prosiaki sadzam na torcie. Dorabiam oczka mazakiem jadalnym. Z rurek robię płot dookoła tortu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.