Urodzinowy tort Babuni

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jaja 6 szt
cukier kryształ 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier waniliowy 1 szt
masło 250 g
masa krówkowa truflowa 380 g
rum 50 ml
cytryna 1 szt
dżem porzeczkowy 200 g

6 białek ubić z cukrem i cukrem waniliowym dodać 6 żółtek i dokładnie wymieszać, powoli dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do wysmarowanej tortownicy i piec ok. 40 minut w temperaturze180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 części

W połowie szklanki wody rozpuścić 2 łyżeczki masy krówkowej, dodać sok z cytryny i 25 ml rumu. Nasączyć blaty.

Krem:

 

<p 0cm"=""> Masło utrzeć na pulchną masę. Ucierając dodać resztę masy krówkowej i 25 ml rumu.

 

Nasączone blaty posmarować dżemem i kremem .Górę i boki tortu też posmarować kremem i dowolnie udekorować.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.