Ukraińskie gałuszki parzone

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 4 szklanki
mleko pół litra
jajka 4
ser żółty 120 g
sól 1 łyżeczka
masło 100g
Jak wszystkie przepisy na ukraińskie kluski i ten pochodzi z Połtawy, gdzie co roku odbywa się festiwal najlepszych ukraińskich gałuszek. Parzone ciasto sprawia, że kluseczki są niezwykle delikatne.

Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich otworach. Mleko zagotować razem z masłem. W czasie wrzenia wsypać mąkę, mieszać przez minutę i wyłączyć ogień. Energicznie ubijać drewnianą łyżką, kiedy lekko przestygnie wbijać jajka po jednej sztuce, dodać starty ser i sól. Ubijać aż wszystkie składniki się połączą. Przestudzić. Łyżką kłaść kluski do osolonego wrzątku. Gotować partiami 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody.  Podawać okraszone smalcem ze skwarkami lub masłem ze szczypiorkiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.