Ukraińskie gałuszki parzone
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 4 szklanki |
mleko | pół litra |
jajka | 4 |
ser żółty | 120 g |
sól | 1 łyżeczka |
masło | 100g |
Jak wszystkie przepisy na ukraińskie kluski i ten pochodzi z Połtawy, gdzie co roku odbywa się festiwal najlepszych ukraińskich gałuszek. Parzone ciasto sprawia, że kluseczki są niezwykle delikatne.
Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich otworach. Mleko zagotować razem z masłem. W czasie wrzenia wsypać mąkę, mieszać przez minutę i wyłączyć ogień. Energicznie ubijać drewnianą łyżką, kiedy lekko przestygnie wbijać jajka po jednej sztuce, dodać starty ser i sól. Ubijać aż wszystkie składniki się połączą. Przestudzić. Łyżką kłaść kluski do osolonego wrzątku. Gotować partiami 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Podawać okraszone smalcem ze skwarkami lub masłem ze szczypiorkiem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.