- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 4 szklanki |
mleko | pół litra |
jajka | 4 |
ser żółty | 120 g |
sól | 1 łyżeczka |
masło | 100g |
Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich otworach. Mleko zagotować razem z masłem. W czasie wrzenia wsypać mąkę, mieszać przez minutę i wyłączyć ogień. Energicznie ubijać drewnianą łyżką, kiedy lekko przestygnie wbijać jajka po jednej sztuce, dodać starty ser i sól. Ubijać aż wszystkie składniki się połączą. Przestudzić. Łyżką kłaść kluski do osolonego wrzątku. Gotować partiami 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Podawać okraszone smalcem ze skwarkami lub masłem ze szczypiorkiem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...