Pokroić czosnek w słupki. Nakłuć mięso szpikulcem i w powstałe otwory włożyć kawałeczki czosnku. Oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę na patelni. Smażyć mięso 4 minuty z każdej strony. Włożyć mięso do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Obłożyć całymi główkami czosnku i gałązkami tymianku i rozmarynu. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Zmniejszyć temperaturę do 175 stopni C Dolać wino i nieco wody. Przykryć naczynie i piec 2,5-3 godziny, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu podlewać powstającym sosem. Po wyjęciu z piekarnika jagnięcinę posypać posiekaną natką pietruszki.
Udziec jagnięcy w czosnku
- Czas 3 godz. 35 min.
- Trudność
- Porcja dla
udziec jagnięcy bez kości | 1 |
czosnek | 12 ząbków |
czerwone wytrawne wino | 300 ml |
główka czosnku | 6 całych |
natka pietruszki | 0,5 pęczka |
rozmaryn | 6 gałązek |
tymianek | 6 gałązek |
oliwa | |
pieprz | |
sól |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.