Udka kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie
- Czas 55 min.
- Trudność
- Porcja dla
udka kurczaka | 8 |
miód | 0,5 szklanki |
musztarda Dijon | 4 łyżki |
ocet jabłkowy | 4 łyżki |
musztarda francuska, gruboziarnisra | 4 łyżki |
olej | 2 łyżki |
pieprz | |
świeży rozmaryn do dekoracji | |
sól |
Połączenie miodu z musztardą jest może zaskakujące, ale daje znakomity efekt - zwłaszcza do mięsa!
Umyć i osuszyć udka. Każde kilkakrotnie naciąć. Wymieszać miód, olej, ocet, musztardę Dijon i musztardę gruboziarnistą. Wymieszać. Natrzeć marynatą udka i wstawić na godzinę do lodówki. Osączyć udka, zachowując pozostałą marynatę. Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C z włączoną funkcją grill. Piec 40 minut, co jakiś czas przewracając i polewając marynatą. Udekorować świeżym rozmarynem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.