Udka kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie

  • Czas 55 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
udka kurczaka 8
miód 0,5 szklanki
musztarda Dijon 4 łyżki
ocet jabłkowy 4 łyżki
musztarda francuska, gruboziarnisra 4 łyżki
olej 2 łyżki
pieprz
świeży rozmaryn do dekoracji
sól
Połączenie miodu z musztardą jest może zaskakujące, ale daje znakomity efekt - zwłaszcza do mięsa!

Umyć i osuszyć udka. Każde kilkakrotnie naciąć. Wymieszać miód, olej, ocet, musztardę Dijon i musztardę gruboziarnistą. Wymieszać. Natrzeć marynatą udka i wstawić na godzinę do lodówki. Osączyć udka, zachowując pozostałą marynatę. Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C z włączoną funkcją grill. Piec 40 minut, co jakiś czas przewracając i polewając marynatą. Udekorować świeżym rozmarynem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.