Umyć i osuszyć udka. Przygotować glazurę: wymieszać drobno posiekane czosnek i cebulę z miodem, sosem sojowym, octem, imbirem i whisky. Doprawić solą. Glazurą dokładnie posmarować udka i odstawić do lodówki na kilka godzin. Włożyć udka do żaroodpornego naczynia. Piec pod przykryciem 50 minut w temperaturze 200 stopni C. Zagotować pozostała glazurę i polać nią udka przed podaniem.
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
udka kurczaka | 6 |
miód | 2 łyżki |
jasny sos sojowy | 8 łyżek |
ocet jabłkowy | 4 łyżki |
whisky | 2 łyżki |
cebula | 0,5 |
czosnek | 2 ząbki |
starty imbir | 1 łyżeczka |
sól | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...