Tyrolskie knedle z boczkiem

  • Czas
  • Trudność
  • Porcja dla
pokrojona w kostkę czerstwa bułka 250g
sól
mleko 1/4 litra
jajka 2
tarta bułka 3 łyżik
masło 30 g
boczek, bardzo drobno posiekany 80 g
szczypiorek
rosół wołowy albo warzywny 1 1/2 litra
To proste, pożywne danie jest kulinarną wizytówką południowego Tyrolu

Pokrojone bułki polać kilkoma łyżkami ciepłego mleka i zostawić na kilka minut żeby nasiąkły. W tym czasie usmażyć boczek na maśle.

Dodać resztę mleka, jajka i bekon do bułki, posolić i lekko wyrobić rękami. Dodać tartą bułkę i jeszcze raz wymieszać. Jeśli ciasto jest za mokre dodać więcej tartej bułki. 

Rękami uformować 8-12 knedli i ostrożnie włożyć je do gotującej się wody. Zmniejszyć ogień tak żeby woda lekko pykała i gotować 10-15 minut.

Knedle podaje się w głębokim talerzu zalane rosołem z surówką z kiszonej kapusty na oddzielnym talerzu.

Dań przygotowywanych na bazie ściśle strzeżonych przepisów tyrolskich farmerów można spróbować na farmach Roter Hahn. Więcej na: http://www.redrooster.it/en/farm-bars/current-topics/winterfarm-dishes

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.