- Czas
- Trudność
- Porcja dla
pokrojona w kostkę czerstwa bułka | 250g |
sól | |
mleko | 1/4 litra |
jajka | 2 |
tarta bułka | 3 łyżik |
masło | 30 g |
boczek, bardzo drobno posiekany | 80 g |
szczypiorek | |
rosół wołowy albo warzywny | 1 1/2 litra |
Pokrojone bułki polać kilkoma łyżkami ciepłego mleka i zostawić na kilka minut żeby nasiąkły. W tym czasie usmażyć boczek na maśle.
Dodać resztę mleka, jajka i bekon do bułki, posolić i lekko wyrobić rękami. Dodać tartą bułkę i jeszcze raz wymieszać. Jeśli ciasto jest za mokre dodać więcej tartej bułki.
Rękami uformować 8-12 knedli i ostrożnie włożyć je do gotującej się wody. Zmniejszyć ogień tak żeby woda lekko pykała i gotować 10-15 minut.
Knedle podaje się w głębokim talerzu zalane rosołem z surówką z kiszonej kapusty na oddzielnym talerzu.
Dań przygotowywanych na bazie ściśle strzeżonych przepisów tyrolskich farmerów można spróbować na farmach Roter Hahn. Więcej na: http://www.redrooster.it/en/farm-bars/current-topics/winterfarm-dishes
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...