Tyrolski strudel jabłkowy (South Tyrolean apple strudel)

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
bułka tarta 150 gram
mąka 250 gram
masło 150 gram
jajko 1
cukier 90 gram
olej 2 łyżki stołowe
rodzynki 50 gram
woda 1/16 litra
orzeszki piniowe 50 gram
jabłka 1 kilogram
stopione masło do posmarowania ciasta 100 gram
cynamon
skórka cytrynowa
sól szczypta

Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z jajkami, cukrem, solą i olejem. Drugą ręką stopniowo dodawać wodę, aż ciasto osiągnie właściwą konsystencję i stanie się błyszczące. Uformować kulę z ciasta i odstawić na pół godziny. Rozwałkować ciasto na oprószonym mąką papierze do pieczenia. Przygotować farsz. Jabłka obrać i utrzeć na tarce na cienkie plasterki. Do jabłek dodać orzeszki, bułke tartą, cynamon, skórkę cytrynową i rodzynki. Na 2/3 powierzchni placka ułożyć farsz. Zrolować strudel ściśle, rozpoczynając od strony z nadzieniem. Ułóżyć na natłuszczonej pozostałym masłem blaszce i piec w 220°C (180°C z termoobiegiem) przez pół godziny. Posypać cukrem pudrem. Podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

 

Dań przygotowywanych na bazie ściśle strzeżonych przepisów tyrolskich farmerów możemy spróbować na farmach Roter Hahn. Więcej na: http://www.redrooster.it/en/farm-bars/current-topics/winter-farm-dishes/

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.