Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z jajkami, cukrem, solą i olejem. Drugą ręką stopniowo dodawać wodę, aż ciasto osiągnie właściwą konsystencję i stanie się błyszczące. Uformować kulę z ciasta i odstawić na pół godziny. Rozwałkować ciasto na oprószonym mąką papierze do pieczenia. Przygotować farsz. Jabłka obrać i utrzeć na tarce na cienkie plasterki. Do jabłek dodać orzeszki, bułke tartą, cynamon, skórkę cytrynową i rodzynki. Na 2/3 powierzchni placka ułożyć farsz. Zrolować strudel ściśle, rozpoczynając od strony z nadzieniem. Ułóżyć na natłuszczonej pozostałym masłem blaszce i piec w 220°C (180°C z termoobiegiem) przez pół godziny. Posypać cukrem pudrem. Podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Dań przygotowywanych na bazie ściśle strzeżonych przepisów tyrolskich farmerów możemy spróbować na farmach Roter Hahn. Więcej na: http://www.redrooster.it/en/farm-bars/current-topics/winter-farm-dishes/