Truskawkowe lasagne
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
serek mascarpone | 300g |
truskawki | 1 kg |
cukier puder | 5 łyżek |
cukier | 2 łyżki |
śmietanka kremówka | 300ml |
ciasto: | |
jajka | 4 |
mąka | 750g |
cukier do ciasta | 125g |
melisa lub mieta do dekoracji |
Opłukać, osuszyć, odszypułkować truskawki. Upiec ciasto. Metalową miskę ustawić na garnku z gotująca się wodą. Ubijać w niej jaja z cukrem aż masa wyraźnie urośnie. Zdjąć z pary, ubijać jeszcze minut, aby masa ostygła. Dosypać przesianą mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć papierem płaską formę do pieczenia. Wlać ciasto. Piec 6-7 minut w temperaturze 190C. Wyjąć ciasto razem z papierem z formy. Ostudzić. Pokroić najpierw na paski a potem na kwadraty (ok 20 sztuk). 1/3 truskawek zmiksować z cukrem na sos (można dodać kawałek ananasa). Resztę pokroić w ćwiartki. Ubić kremówkę, dodać cukier puder. Zmiksować maskarpone, wymieszać z ubitą śmietanką. Przekładać kwadraty biszkopta masą śmietankową, polewać sosem, układać ćwiartki truskawek. Zamiast mascarpone można użyć serka „bielucha”. Można też wykonać „lasagne” z gotowych krakersów – będzie miało nieco inny, zaskakujący smak i – oczywiście – będzie o wiele szybsze w wykonaniu. Ponieważ jednak krakersy są wytrawne trzeba dodać więcej cukru do śmietany.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.