Świerze owoce umyć, osuszyć. Ułożyć w naczyniach do zapiekania. W głębokim naczyniu mieszamy na dużych obrotach żółtka z cukrem na bialutki puch. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Wyrobionym koglem- moglem polewamy truskawki. Wypełniamy naczynie do zapiekania tak aby zostało miejsce przy brzegach - masa troszkę urośnie. Wstawiamy do piekarnika na ok.15 min. aż się zarumieni. Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika lecz trzeba uważać na nagrzane naczynie do zapiekania. Smacznego.
- Czas przygotowania 10 min.
- Czas oczekiwania 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
truskawki | 300 g |
żółtka | 4 |
cukier | 6 łyżek |
sok z cytryny | 1 łyżka |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...