Truskawki a la Romanow
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 5 godz.
- Trudność
- Porcja dla
truskawski | 500 g |
likier cointreau | 100 ml |
cukier | 3 łyżki |
śmietana kremówka | 200 ml |
cukier puder | 1 łyżka |
truskawki | 500 g |
Podobno po raz pierwszy przygotowano ten deser Carowi Piotrowi Pierwszemu. Inne źródła podają, że zrobił go francuski kucharz, Marie Antonine Careme dla cara Rosji Aleksandra Pierwszego, a jeszcze inna hipoteza dotycząca pochodzenia tego deseru zakłada, że jest on dziełem Michael’a Romanoff’a, kucharza w kalifornijskiej restauracji Romanoff. Na pewno wiadomo tylko jedno: to we Francji w XIX wieku zaczęto truskawki macerować w likierze pomarańczowym, co dodawało im wyrafinowanego smaku.
Truskawki umyć, odszypułkować , pokroić. Wymieszać truskawki z likierem i cukrem, wstawić do lodówki na 5 godzin. Przed podaniem ubić schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Przełożyć truskawki do miseczek, wyłożyć na truskawki śmietanę. Natychmiast podawać.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.