Trufle czekoladowe mistrza Profusa
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
gorzka czekolada np. Wedla | 400 g |
śmietanka 36% | 150 ml |
wanilia | 1 laska |
masło | 50 g |
łagodny miód | 50 g |
prawdziwe kakao, wiórki kokosowe, tarte orzechy itp. do obtaczania | 80 g |
Ta wersja trufli czekoladowych to pomysł Janusza Profusa, wedlowskiego mistrza czekolady.
Wyskrobać ziarenka wanilii. Podgrzać śmietankę z miodem i ziarenkami wanilii. Do gorącej dodać pokruszoną czekoladę. Zdjąć z ognia i mieszać aż czekolada się rozpuści. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Odstawić do zastygnięcia. Formować kuli i obtaczać je w ulubionej posypce. Może to być gorzkie kakao, wiórki kokosowe, tarte orzechy lub migdały.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.