Trufle czekoladowe mistrza Profusa

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
gorzka czekolada np. Wedla 400 g
śmietanka 36% 150 ml
wanilia 1 laska
masło 50 g
łagodny miód 50 g
prawdziwe kakao, wiórki kokosowe, tarte orzechy itp. do obtaczania 80 g
Ta wersja trufli czekoladowych to pomysł Janusza Profusa, wedlowskiego mistrza czekolady.

Wyskrobać ziarenka wanilii. Podgrzać śmietankę z miodem i ziarenkami wanilii. Do gorącej dodać pokruszoną czekoladę. Zdjąć z ognia i mieszać aż czekolada się rozpuści. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Odstawić do zastygnięcia. Formować kuli i obtaczać je w ulubionej posypce. Może to być gorzkie kakao, wiórki kokosowe, tarte orzechy lub migdały. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.