- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
gorzka czekolada np. Wedla | 400 g |
śmietanka 36% | 150 ml |
wanilia | 1 laska |
masło | 50 g |
łagodny miód | 50 g |
prawdziwe kakao, wiórki kokosowe, tarte orzechy itp. do obtaczania | 80 g |
Wyskrobać ziarenka wanilii. Podgrzać śmietankę z miodem i ziarenkami wanilii. Do gorącej dodać pokruszoną czekoladę. Zdjąć z ognia i mieszać aż czekolada się rozpuści. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Odstawić do zastygnięcia. Formować kuli i obtaczać je w ulubionej posypce. Może to być gorzkie kakao, wiórki kokosowe, tarte orzechy lub migdały.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...