Tradycyjny amerykański chlebek bananowy
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mocno dojrzałe banany | 3 duże albo 4 małe |
mąka pszenna | 1,5 szklanki |
roztopione masło | 1/3 szklanki |
cukier | 3/4 szklanki |
Posiekane orzechy włoskie | 100 g |
roztrzepane jajko | 1 |
cukier z prawdziwą wanilią lub wanilinowy | |
soda oczyszczona | 1 łyżeczka |
sól | szczypta |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
Tradycyjny amerykański wypiek, który sytuuję się pomiędzy chlebem a ciastem. Oryginalnie przepis na to danie pochodzi z XIX wieku. Chlebek bananowy zyskał jednak popularność dopiero w latach 30 XX wieku, kiedy wprowadzono nową recepturę - z wykorzystaniem proszku do pieczenia. Jak na amerykańską kuchnię przystało przepis na wypiek jest łatwy i szybki. Najlepiej smakuje chlebek przyrządzony z mocno dojrzałych owoców, które mają już czarną skórkę.
Włączyć piekarnik na 170°C. W misce rozgnieść widelcem banany. Dodać do nich roztopione masło, roztrzepane jajko, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z orzechami, sodą i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać składniki suche do mokrych. Ważne aby nie mieszać ich zbyt długo – jedynie do połączenia składników. Wygodnie jest użyć miksera, bo masa będzie dość gęsta, chociaż nie jest to konieczne. Chlebek piec przez godzinę w piekarniku, w małej formie keksówce.
Polecamy też nasz przepis na chlebek dyniowy
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.