- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mocno dojrzałe banany | 3 duże albo 4 małe |
mąka pszenna | 1,5 szklanki |
roztopione masło | 1/3 szklanki |
cukier | 3/4 szklanki |
Posiekane orzechy włoskie | 100 g |
roztrzepane jajko | 1 |
cukier z prawdziwą wanilią lub wanilinowy | |
soda oczyszczona | 1 łyżeczka |
sól | szczypta |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
Włączyć piekarnik na 170°C. W misce rozgnieść widelcem banany. Dodać do nich roztopione masło, roztrzepane jajko, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z orzechami, sodą i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać składniki suche do mokrych. Ważne aby nie mieszać ich zbyt długo – jedynie do połączenia składników. Wygodnie jest użyć miksera, bo masa będzie dość gęsta, chociaż nie jest to konieczne. Chlebek piec przez godzinę w piekarniku, w małej formie keksówce.
Polecamy też nasz przepis na chlebek dyniowy
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...