Tradycyjne powidła śliwkowe
Przygotowanie powideł wymaga cierpliwości i odpowiedniego sprzętu.
- Czas 6 godz.
- Czas oczekiwania 1 dzień 12 godz.
- Trudność
- Porcja dla
śliwki węgierki | |
miedziany rondel |
Powidła śliwkowe udają się tylko z prawdziwych, bardzo dojrzałych węgierek. Ich sekret polega na koncentracji smaku bez dodatku cukru.
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Smażyć w miedzianym, szerokim rondlu mieszając drewnianą łyżką. Po 1-2 godzinach smażenia odstawić do następnego dnia. Ponownie zagotować, smażyć 1-2 godziny, odstawić. Czynność należy powtórzyć co najmniej trzykrotnie. Powidła są gotowe, gdy z łyżki spadają płatami. Nie opłaca się robić powideł z niewielkiej ilości śliwek. Z kilograma śliwek wyjdzie ok. 200g powideł. Dojrzałe śliwki są bardzo miękkie, a ich skórka marszczy się przy ogonku.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.