Tradycyjna zupa ogórkowa
- Czas 1 godz. 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
żeberka wieprzowe | 500 g |
kawałek selera | |
por | 1/2 |
marchewka | 1 |
pietruszka | 1 |
ogórki kiszone | 6 |
ziemniaki | 6 |
śmietana 18% | 1 filiżanka |
koperek | 1/2 pęczka |
sól | |
pieprz |
Zupa ogórkowa to smak dzieciństwa, warto go odnaleźć.
Gotować seler, pietruszkę i por razem z mięsem około godziny. Wyjąć pietruszkę, por i seler. Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut. Pokroić ogórki cieniutkie plasterki, dodać do zupy. Gotować 5 minut. Dodać śmietanę oraz posiekany koperek.
Zupę podawać z mięsem z ugotowanych żeberek.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.