Tradycyjna zupa grzybowa

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
smietana 36% 1,5 szklanki
bulion 5 szklanek
masło 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól
pieprz
borowiki mrożone 500 g
Tradycyjna zupa grzybowa smakuje nie tylko w Wigilię.

Rozmrozić i opłukać grzyby. Pokroić na małe kawałki. Rozgrzać masło w rondlu, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać grzyby i smażyć, mieszając, aż puszczą sok. Wlać podgrzany wcześniej bulion. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Ubić śmietanę z sokiem z cytryny i wlać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut.

Podawać z makaronem lub lanymi kluseczkami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.