Tradycyjna zupa grzybowa
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
smietana 36% | 1,5 szklanki |
bulion | 5 szklanek |
masło | 3 łyżki |
sok z cytryny | 1 łyżka |
sól | |
pieprz | |
borowiki mrożone | 500 g |
Tradycyjna zupa grzybowa smakuje nie tylko w Wigilię.
Rozmrozić i opłukać grzyby. Pokroić na małe kawałki. Rozgrzać masło w rondlu, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać grzyby i smażyć, mieszając, aż puszczą sok. Wlać podgrzany wcześniej bulion. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Ubić śmietanę z sokiem z cytryny i wlać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut.
Podawać z makaronem lub lanymi kluseczkami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.